Bidadari (Part 3)

"Balqis, nak nombor telefon..." Adam minta.

Balqis terkejut.

Ish, beraninya dia minta nombor telefon aku. Dia serious ke? Atau dia main-main? Atau dia sengaja nak uji aku ni macam mana? Ish... nak bagi ke tak ni. Hah! Buat macam kau selalu buat kat lelaki Balqis! 

"Adam nak buat apa dengan nombor Balqis?" Balqis tidak akan mudah begitu sahaja memberi nombor telefon kepada lelaki.

"Nak jual... haha. Nak contact Balqis lah. Senang nanti. Adam pun nak balik asrama esok" Adam menerang.

"Hurm.. apa kata, Adam bagi nombor telefon Adam kat Balqis. Nanti Balqis msg Adam. Tapi, bukan nanti lah. Sebab Balqis tak ada kredit sekarang" Balqis membuat alasan.

"Alaaaaa. Balqis la bagi nombor Balqis kat Adam!" Adam tidak mahu mengalah.

Adam dan Balqis bergaduh untuk siapa yang mahu memberi nombor telefon dahulu. Adam memujuk dan Adam berkeras tidak mahu beri nombor telefon kepada Balqis.

Ish dia ni.. Dia ni tahu ke kalau aku ambil nombor telefon dia, yang aku tak akan contact dia ? Balqis menduga. Haa Balqis! Kau kan ada dua nombor. Kau bagi lah nombor yang kau memang tak guna untuk contact orang. Balqis membuat keputusan.

"Ye la ye la.. Dah pukul 3 pagi ni. Nah, amik nombor telefon ni. 017 8888999. Nanti misscall. Selamat malam. Salam"

Balqis akhirnya mengalah. Balqis terus log out Facebook dan menanti misscall dari Adam.

tuut tuut.. SMS masuk

"Selamat Malam Balqis! haaa dah misscall ni. hehehe"

Balqis tersenyum. Tanpa buang masa, Balqis save nombor Adam dengan niat tidak mahu membalas sebarang sms yang Adam hantar. Lagipun, nombor yang Balqis beri kepada Adam memang tiada kredit.

***

Hari ahad yang indah. Cuti sekolah akan melabuhkan tirai. Balqis mengemas barang-barang untuk dibawa ke asrama. Tanggungjawab dia sebagai pelajar masih belum selesai. Masih perlu berjihad dengan ilmu. Seorang manusia yang bergelar Muslim wajib menuntut ilmu. Ilmu lah yang akan menyelamatkan manusia.

Dalam perjalanan pulang ke asrama. Balqis merenung ke tingkap. SubhanaAllah! Indahnya ciptaanMu Ya Allah. Langit yang biru yang sangat tenang apabila memandangnya. Awan yang berbagai bentuk menghiasi keindahan langit. Matahari bersinar terang untuk menerangkan bumi yang indah ini. Segala puji hanya layak untukMu Ya Rabbi.

tuut tuut.. SMS masuk.

"Anda telah menerima RM3 dari 017 7654123....."

Balqis tergamam. Ish kenapa dia share topup pula ni........

"Assalamualaikum. Dapat topup tak?" Adam terlebih dahulu menegur Balqis.

"Waalaikumussalam. Dapat. Kenapa Adam share topup ni? Menyusahkan je" Balqis terpaksa membalas sms Adam kerana Adam sudahpun memberi topup kepada Balqis. Nak tak nak, Balqis terpaksa membalas.

"Saja. Adam nak borak dengan Balqis sebelum pulang ke asrama. Balqis, apa ciri-ciri idaman lelaki Balqis?"

Balqis terkedu. Pengalamannya, jika lelaki bertanya soalan begitu, ada maksud tersirat. Maksudnya, Adam sukakan Balqis? Balqis menduga..


bersambung~

Bidadari (Part 2)

"Eh ni gambar Ikmal tapi kenapa nama facebook ni Adam?" Balqis tertanya-tanya.

"Eh handsome sangat ke Ikmal ni sampai si Adam ni nak curi gambar Ikmal ni?" 

Balqis ketawa sendiri apabila melihat gambar Ikmal yang dijadikan profile picture di facebook insan yang bergelar Adam Marzuki. Ikmal pernah satu sekolah dengan Balqis ketika mereka di tingkatan 1. Balqis menekan klik "Add Friend" facebook insan bernama Adam Marzuki.

"Add je lah. Kalau dia approve, aku tanya nanti" Balqis membuat keputusan.

***

Adam Marzuki accepted your friend request. Write on Adam Marzuki's timeline

"Assalamualaikum. Hye. Can I ask You something? Kenapa gambar kat profile gambar Ikmal? By the way, Ikmal kawan lama. Satu sekolah dengan dia dulu. Pelik la letak gambar Ikmal. Kat profile Ikmal tu gambar Adam ke? Maaf bertanya" Balqis memulakan conversation antara dia dan Adam setelah Adam terima menjadi 'kawan' di facebook.

"Waalaikumussalam. Tak apa... I know Balqis like Ikmal. And I know everything about Balqis. Sebab letak gambar Ikmal sebab dia my BESTFRIEND. Memang patut pun Balqis risau pasal dia. Semoga korang berdua ceria selalu. p/s : Jaga my BFF baik-baik." Adam membalas.

Haih mamat ni. Melampau nampak. Tang mana aku suka si Ikmal ni! , Balqis menahan geram.

"Jap ! Hey apa ni... Balqis dengan Ikmal tak ada apa-apa lah! Kawan je. Yang tentang LIKE Ikmal tu, tu dulu. Masa form 1. Sekarang dah form 4. Dah lama dah. 'SEMOGA KORANG BERDUA CERIA SELALU' ? Hahaha. Kami tak ada hubungan apa-apa okay. Jaga Ikmal? You should take care of him sebab BFF kan. Okay? Paham?" Balqis menahan geram. 

"Okay relax relax! Hahaha. Relax la. Dont take it serious. Hidup ni kena ada gurau-gurau. Sorry okay?" Adam meminta maaf. Adam tahu kisah Balqis tapi Adam tidak mahu ungkit kisah itu. Kisah lama. 

"Ikmal, untungnya kau dapat perempuan yang cantik yang suka kat kau" Adam berkata sendiri sambil memandang gambar insan yang bernama Airysha Balqis.

***

Tok tok tok...

Balqis tersedar daripada mengelamun apabila pintu biliknya diketuk.

"Balqis, nanti tolong ambil Afif di sekolah ya. Mak nak ke Giant beli barang dapur sikit." Puan Rosenani mengarah.

"Baik mak" Balqis akur.

Balqis memandang surat yang diberi oleh Adam Marzuki suatu ketika dahulu. Sudah 5 tahun Balqis menyimpan surat tersebut. Masih elok masih cantik. Ini lah surat pertama dan surat terakhir dari Adam Marzuki.

"Ya Allah... Adam, aku rindu kau" Balqis menangis. 


Profile picture adalah 'sebab' mereka dipertemukan. Mungkin itulah ketetapan Illahi. Cara mereka kenal kerana 'gambar' di facebook. 

"Adam... kalaulah aku tidak add kau di facebook, sudah tentu aku dan kau tidak kenal antara satu sama lain. Kenapa Allah temukan kita?" Balqis teringat semua kenangan di awal perkenalan dia dan Adam.

***

"Balqis, nak nombor telefon....."


bersambung~

Bidadari (Part 1)

Jumaat yang indah. Balqis membuka langsir biliknya sambil melihat langit yang cerah. SubhanaAllah! Ciptaan Allah yang sangat indah. "Salam Jumaat awak," Balqis mengungkap kata-kata itu setiap kali Jumaat tiba. Sudah kebiasaan. Dulu akan disampaikan melalui sms tetapi sekarang hanya mampu ungkap didalam hati dengan harapan 'dia' akan mendengarnya.

"Balqis! Turun makan. Lepas tu kemas bilik tuh. Kemas barang-barang asrama. Bulan depan nak praktikal dah." Kedengaran suara Puan Rosenani, ibu kepada Balqis menjerit dari bawah.

"Baik mak. Balqis turun ni" , Balqis akur perintah ibunya.

Balqis memandang barang-barang asramanya. Balqis merasakan sekejapnya masa berlalu. Sudah 2 tahun lebih menuntut ilmu dan sekarang sudah hendak bergelar ustazah. Balqis bakal menamatkan diplomanya. Jika dia berjaya pada praktikal, dia sudah mempunya sijil Diploma Perguruan. Balqis mengucap rasa syukur tidak terhingga pada Allah kerana memberi peluang untuk dia berjaya hingga ke hari ini.

Mata Balqis terhenti pada sebuah kotak bentuk hati. "Oh kotak itu...."

"Balqis! Turun makan dulu! Haih anak dara ni... Buat apa lama-lama kat atas tu" , Puan Rosenani memanggil.

"Baik mak! Maaf. hehe" Balqis tanpa membuang masa terus mendapatkan ibunya.

***

Balqis memandang ke luar tingkap. Oh angin... damainya engkau. Balqis memejam mata. Teringat akan perbualan bersama ibunya ketika makan pagi tadi.

"Balqis, dah ada calon ke belum?"

"Calon? Calon apanya mak?" , Balqis faham cuma....

"Haih budak ni. Takkan la tak faham. Calon suami laaa" 

"Muda lagi mak." Balqis seakan tidak mahu membicarakan hal itu. Sakit. Perit. Ya Allah! Kuatkan hati ku..

"Muda ? Haih Balqis. Dulu bukan main kata nak tunang awal. Nak kahwin awal. Bila mak tanya ada calon ke tak, hang kata muda lagi. Pelik ni...." , Puan Rosenani kehairanan.

"Ala mak... Sembang pasal hal lain la" 

"Balqis, mak bukan apa. Ada orang meminang kamu ni haa. Mak tak mahu la bagi jawapan apa-apa kat orang tu. Ye laa.. takut Balqis ada calon. Macam mana ?" Puan Rosenani seorang ibu yang sangat memahami anaknya. Puan Rosenani tidak akan buat apa-apa keputusan tanpa persetujuan anaknya.

"Nanti la mak. Balqis fikirkan" Balqis memandang makanan dengan rasa hiba.

Balqis tersedar dari lamunannya. Tanpa disedari, air matanya mengalir tenang di pipi gebunya. Balqis terus menyapu air mata tersebut. Ah kenangan! Kenapa kau tidak mahu pergi! Aku masih cintakan dia kah?.... Balqis memandang kotak berbentuk hati. 

"Ya Allah... kenapa tiba-tiba aku rindu dia?" Balqis memegang erat kotak berbentuk hati tersebut. 

"Okay Balqis.. tenang. Istighfar Balqis" Balqis cuma tenangkan diri.

Balqis membuka kotak berbentuk hati tersebut. Didalamnya, terdapat sepucuk surat, sekeping gambar, sebuah kad raya, sebuah kad birthday dan secebis kertas. Balqis tersenyum. 

"Masih elok lagi. Pandai aku jaga. Alhamdulillah...." Balqis membuka surat tersebut. Air mata Balqis mengalir saat terlihat nama si 'dia' yang pernah berada di hatinya. Ataupun masih berada di hatinya? Balqis bingung dengan hatinya sendiri.


"Assalamualaikum Permaisuri Datin Seri Paduka Doctor Miss AIRYSHA BALQIS........"

Balqis mengimbas kenangan yang silam....


bersambung~

Cinta Sampai Ke Syurga ~

" Assalamualaikum cinta " Shabab menyapa kekasih hatinya yang telah HALAL baginya sejak dua hari yang lepas.

" Waalaikumussalam kekasih ku " Akhwat menjawab salam dari zauj yang dicintai.

" Sayang, uhibbuki fillah jiddan ya zaujati " Shabab tidak akan lupa untuk luahkan rasa cintanya pada Akhwat setiap hari. Jika boleh, setiap masa. Shabab sudah berjanji pada dirinya sendiri untuk meluahkan rasa kasih dan sayang kepada zaujahnya setiap hari. Tips untuk eratkan hubungan suami isteri.

" Wa ana aidhan ya habibi " Akhwat menyatakan hal yang sama dengan segan silu. Iye lah. Baru dua hari kahwin.. Sebelum ini tidak pernah meluah rasa kasih dan cintanya pada zauj. Hanya mampu luah pada Allah. Dengan keizinan Allah, mereka bersatu.

Saat dua hati menjadi 1 hati, bersatu dengan redha Allah, bersatu menjadi yang HALAL, si syaitan menangis teresak-esak. Kerana... mereka sudah halal.

Shabab menutup mata sambil memegang erat tangan Akhwat. Akhwat dapat merasai kasih sayang dan cinta Shabab padanya. Sungguh terharu...

" Abang, izinkan sayang bertanya boleh ? " Sudah menjadi tabiat Akhwat, meminta izin dalam apa jua perkara yang ingin dia lakukan. Tanggungjawab isteri. Untuk mendapat keredhaan Allah, kena dapat keredhaan suami.

" Boleh sayang.. Tanya lah :) "

" Abang , kenapa abang pilih sayang ? sedangkan , sayang bukan lah wanita yang dikategorikan sebagai wanita yang cantik pada paras rupa ? sayang juga bukanlah wanita yang punya ilmu yang tinggi seperti wanita lain. Sayang juga bukan lah wanita yang kaya dengan senyuman. garang pula tu... maafkan sayang kalau soalan ini buat abang marah "

Shabab tersenyum. Tanpa dipinta, Shabab bangkit dari tempat tidurnya dan cium dahi Akhwat, zaujah yang amat dia cintai sejak Akhwat bergelar ISTERI atau ZAUJAH kepada Shabab.

" Sayang nak tahu kenapa yee ? Kalau sayang nak tahu, sayang kena cium pipi abang dua-dua belah dulu " Shabab menceriakan Akhwat.

" Alaaa abang ni. Saja je tau.. " Tanpa buang masa, Akhwat cium pipi Shabab, zauj yang amat dia hormati dan kasih. Siapa yang tak nak cium zauj tu ? Halal ~

" Terima kasih sayang. " Shabab tersenyum.

" aip abang ni. senyum senyum pulak. cepat la jawab soalan sayang. upah dah bagi tadi.. " Akhwat buat-buat merajuk.

" alolo. comel zaujah abang ni. Iyee. nak cerita la ni. " Shabab cubit pipi comel isterinya.

" Bukan paras rupa yang abang dambakan. Paras rupa tidak akan kekal sampai bila-bila. Allah nak tarik nikmat paras rupa tu bila-bila je. Nanti dah tua, semua pun berkedut juga muka. Lagipun, sayang pun comel. Semua ciptaan Allah cantik dan indah. "

" Bukan ilmu yang abang dambakan daripada seorang wanita. Kerana ilmu itu abang boleh beri pada dia bila-bila masa sahaja selepas dia sang menjadi isteri abang. Dan 'dia' itu adalah sayang. Lagipun, ilmu sayang pun tidak kurang hebat. "

" Sayang mungkin nampak garang. Tapi, abang tahu. Disebalik 'garang' sayang, ada 'kelembutan'. Wanita ini penuh dengan kasih sayang. Dan abang tahu, sayang garang-garang sebab nak jaga diri sayang. Sayang tak nak jatuh cinta dengan lelaki. Siapa je yang nak kan wanita yang garang.... "

" Abang Shabab yang naaakk ! hehe " Ana menyakat Shabab.

" Amboooiiiii. Iye laah. Sebab awak garang la ite suka " Shabab tergelak sampai cubit pipi Ana.

Mereka ketawa..

" Pertama kali abang tengok sayang tersenyum, masa sayang bercakap di hadapan khalayak ramai. Sayang tersalah sebut perkataan. Sebab salah sebut, sayang ketawa. Sayang tak pandang dekat tempat lelaki tapi abang nampak senyum ketawa sayang. Comel sangat isteri abang time tu. " Shabab cubit hidung mancung Akhwat.

" Dan abang kaji... sayang akan banyak senyum dan ketawa bila sayang bersama sahibah-sahibah sayang. Abang paling banyak curi-curi tengok sayang bersama sahibah. Time tu, abang akan nampak sayang tersenyum. Abang perasan, sayang akan tutup senyuman sayang dan ketawa sayang bila ada lelaki walaupun time tu sayang bersama sahibah sayang. "

" oooo abang skodeng sayang yeee " giliran Akhwat pula cubit hidung Shabab.

" hey abang skodeng sayang sorang je tau.. bukan senang nak tengok si garang ni senyum ketawa. "

Mereka ketawa lagi..

" sayang nak tahu, apa yang paling abang suka tentang sayang ? " tanya Shabab

" mestilah nak tahu ya habibi " Akhwat memberi senyuman yang manis pada kekasih hatinya

" Akhlak sayang... Akhlak sayang yang buat abang tertarik dengan sayang. Sayang jaga aurat sayang. Sayang jaga suara sayang. Sayang tak cakap lembut dengan lelaki. Sayang selalu elak untuk bercakap menggunakan mic.. Sebab sayang tahu, bila sayang cakap guna mic, suara sayang tak akan 'garau'. abang perasan tu sayang... Sayang lebih suka cakap tanpa mic. Sayang tak ubah diri sayang depan lelaki. Macam mana sayang jalan dengan sahibah sayang, macam tu la sayang jalan depan lelaki. Sayang sangat serious bila bercakap dengan lelaki. Siap jeling tajam. Abang tau, sayang tak nak benda lain yang jadi. Sebab tu, abang tak kisah pasal paras rupa, ilmu, harta dan lain-lain. Dan kalau sayang nak tahu... sayang la wanita yang comel penah abang jumpa. Disebalik muka garang sayang tu, kecomelan terserlah. hihi " Shabab cium tangan Akhwat.

Akhwat menangis terharu. Ya Allah, panjangkanlah jodohku dengan suamiku ini. Redhailah dia. Tempatkanlah dia di Syurga. Dan jadikanlah aku BIDADARI SYURGA dia di sana nanti. Allahumma Amin :)


Cinta Sampai Ke Syurga 



Rindu

Rindu.

Rindu.

Makin rindu.

Esok Jumaat. Makin rindu.

Bila aku sedih dan aku tak kuat , aku akan ingat semula kata-kata kau.

" Awak , bidadari syurga kena tabah! "

" Tak layak jadi bidadari syurga. InshaaAllah saya akan tabah "

" Tak layak ! Okay. Bidadari saya :) "

" Awak nak ke bidadari awak yang jahat dulu ? Yang dibenci orang ? Mesti tak nak kan ? "

" Biar dibenci orang , jangan dibenci Allah "

Allahurabbi ! Ayat kau ~ Sungguh buat aku tenang. Setiap kata-kata kau , pasti ada manfaat. Pasti ada kekuatan dan memberi semangat.

" Awak , Allah tahu rindu di hati saya "

TGNA

Assalamualaikum.
Hai :)

Alhamdulillah. Impian dan doa termakbul. Alhamdulillah. Syukran Ya Allah ! Syukran Ya Rabb !

Impian yang selalu diimpi kan , untuk berjumpa dengan Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat. Alhamdulillah... Dapat jumpa. Dapat tengok TGNA secara LIVE. Alhamdulillah... Alhamdulillah. Betapa syukurnyaa. Tak rancang dan tak terfikir pun dapat jumpa. Tapi , rancangan Allah kan ? Sangat manis. Sangat cantik. Alhamdulillah....

Opsss ! maaf. Ni bukan POLITIK. Ni sebab beliau ULAMA'. Repeat... ULAMA'. Tiada kaitan dengan POLITIK. Terima Kasih :)


What can i say... Sejuk mata tenang hati bila tengok muka TGNA. Lagi senang hati bila tengok TGNA senyum dan ketawa. Ya Allah.... redhailah ulama' kami ini. Panjangkan umur beliau. Sebak hati bila tengok TGNA yang sudah tidak larat tapi masih bersemangat dan kuatkan diri untuk berjumpa rakyat. Yes. naqia ada darah daging Kelantan. Ayah orang kelantan. naqia orang Ganu. Tapi , TGNA ulama' kepada seluruh manusia di bumi ini.


Untuk lebih jelas... Amik kat screen je. Tenang tengok muka Tuan Guru Nik Aziz.

TGNA , we love you. =)

Cinta Dalam Diam

Assalamualaikum awak...

TAZKIRAH JUMAAT

Saya sayang awak tapi awak tak sayang saya. 
hahahaahahaha
Okay bye





Jangan Duk Kalut ? (JDK) !




Naqia rindu dengan ukhuwah kita. Naqia rindu dengan kenangan kita bersama selama 3 minggu. Naqia rindu semua tu. Rindu sangat! Rindu nak makan bersama. Mandi bersama. Kejut kalian bangun subuh. Solat berjemaah bersama. Baca Mathurat bersama. Urut kalian bila mengantuk. Riadah bersama. Kenapa 3 minggu ? Kenapa mesti ada perpisahan ? Ya Allah , kalian sangat indah untuk Naqia. Tak dapat gambarkan syukur di hati Allah temukan kalian. Terima Kasih Ya Allah. Terima Kasih JDK.

Kem Kom yang dihormati. 3minggu menjaga adik-adik dengan penuh kesabaran dan ketabahan. Melayan kerenah kami semua. Terima Kasih Abang Saiful Islam !

Timb Kem Kom kami (tudung cerah) yang selalu tersenyum dalam apa jua keadaan. Yang selalu nasihat kami. Yang selalu bantu kami. Yang sentiasa menghiburkan kami. Terima Kasih Kak Amnani ! Kami sayang Kak Am kerana Allah !

Penghulu kami yang bersemangat selama 3 minggu di JDK. Muhammad 'Azim , semoga Allah redha.

Sahibah-sahibah yang comel lagi solehah dan ayu JDK Zon Tengah 2013. Ana Sayang Antunna Semua kerana Allah !

Sahabat-sahabat JDK Zon Tengah 2013.

Kenangan yang tak dapat lupakan , ketika Naqia digigit kucing di tangan kanan yang sangat pedih sampai kena makan guna sudu. Time nak makan tu , terasa nak makan ikan tapi sebab guna sudu susah nak cubit ikan tu. Simpan je la hasrat untuk makan ikan. Tiba-tiba , datang sahibah naqia ni , tanya naqia "Awak nak makan ikan ? Meh saya tolong cubitkan ikan tu". Time tu perasaan terharu hanya Allah je tahu. Sahibah yang baru kenal dan masih dalam proses taaruf datang menghulurkan bantuan. 


Khidmat Masyarakat. Menjadi Kesukarelawanan untuk Majlis Perkahwinan Kak Izzah dan Ustaz Azizan. Penat memang penat. Tapi , kerana Ukhuwah Fillah itu , buat kerja bersama-sama , penat itu hilang. Terasa manisnya buat kerja bersama-sama. Bila lagi dapat jadi kesukarelawanan bersama-sama kan ?



Antum semua MANJA ni. Buang EGO tu. Antum semua EGO ni. Ayat yang tak dapat dilupakan. Abang Shahrul kita yang sangat tegas dan kelakar orangnya. 2 hari 1 malam di Hulu Perdik , banyak kenangan 'manis' nya. Tandas yang sangat 'moden'. Penuh pacat. Tiada lampu. Tempat solat yang 'lapang'. Semua itu kenangan dan PENGALAMAN. Yang paling indah , apabila kita bersama mandi air terjun yang indah! SubhanaAllah. Hilang semua kepenatan bila tengok air terjun ciptaan Allah itu. Jernih dan suci. Rasa macam nak pergi lagi tapi tak mau mendaki ! Haha. PACAT banyak. Trauma dah dengan pacat. Naqia orang pertama yang NANGIS sebab PACAT. Mana tak nya , naik sampai ke atas. GELI ! >.<


Okay. Focus pada airnya bukan pada orangnya (yang perempuan). Haha. Maaf ya Sahabat ambil gambar korang. Gambar sahibah punya tak ada. *SEDIH* Haaaa. Tu la air terjun yang sangat jernih. Tempat yang Sahabat tu duduk memang tempat yang best. Tempat meng'urut'. Tenang kalau duk kat situ. Boleh tidur sekali. Hehe. Jernih sangat. Kalau siapa yang perasan , kat batu-batu air terjun tu , ada 1 makhluk Allah yang sangat kecil bergerak-gerak. BANYAK. Bila tengok tu , macam tak sampai hati nak pijak batu tu. SubhanaAllah , indah sangat ciptaan Allah.


Ni lah Abang Shahrul. Ketua JuruLatih a.k.a JuruLetih kami selama 2 Hari 1 Malam di Hulu Perdik. Eheem. Dah kahwin ye. Anak baru sorang. COMEL anaknya ! Hehe. Eh , EGO ni.. MANJA antum ni. POYO semua. *Ayat Abang Shahrul* hehehe. Maaf ye Abang Shahrul. But , you are the BEST ! Jangan Duk Kalut (JDK) ! =D


ADIK-ADIKKU , InshaaAllah SOLEH ! Rindunya dekat adik-adik KASEH. Pengalaman yang paling manis juga. Allah bagi peluang kepada kami untuk jadi faci selama setengah hari pada program Kem Mini Anak Soleh a.k.a KASEH. Ini lah adik-adik kami yang SOLEH semua inshaaAllah. Rindu sangat dengan mereka. Rindu nak makan dengan mereka. Rindu nak ajar mereka membaca dan menghafal doa. Semoga adik-adik sentiasa soleh. Haaa , alang-alang , meh sini tengok video KASEH ---> http://www.youtube.com/watch?v=baok_s2xFIg&feature=youtu.be&a


Hari terakhir kami berkhidmat. Khidmat Masyarakat. 10 orang peserta sahibah ditugaskan berkhidmat di rumah Perlindungan. Hati mana yang tidak berdebar nak jejak ke rumah penuh barakah itu ? Alhamdulillah , Allah bagi naqia peluang untuk berjumpa mereka. Alhamdulillah juga kunjungan kami disambut dengan baik. Masuk je dalam rumah penuh barakah tu , kami jumpa dengan 2 bayi yang sangat comel dan tembam. Kami dihidangkan juga dengan karipap dan donut buatan sendiri. Sedap sangat. Licin ! hehe.

Dah nama pun khidmat masyarakat kan , apa lagi.. Kami diberi tugas la. Tugas apa ? Tu haaa ! Tengok gambar atas tu. Asingkan dan lipat baju yang masyarakat sedeqahkan pada mereka. BANYAK ! Penat juga. Tapi , bila ikhlas buat kerana Allah , rasa mudah je buat kerja. Lagi-lagi bersama dengan sahibah-sahibah. Sambil kerja nyanyi lagu BINGKAI KEHIDUPAN. Makin bersemangat. hehe

Dan inilah HASIL dari titik peluh KAMI berSEPULUH + DUA. 


Ni salah satu baby yang ada kat Rumah Perlindungan tu. Masa ni , baby ni tengah sedu. Kesian dia. Sampai nangis-nangis. Naqia memang suka budak-budak. Kalau kat kampung , naqia suka tidurkan baby. Sebab kesian kat baby ni , naqia dukung dia dan tenangkan dia. Dia kan sedu. Dada dia mesti sakit. Masa pegang dia , bawa dia jalan-jalan kat dapur tu , naqia cakap dengan dia. Naqia cakap "bila besar nanti jadi anak yang soleh pada ummi ya sayang". And guess what , he smiled. Ya Allah , time tu rasa nak nangis. Gambar ni ada dalam camera sahibah naqia. Penjaga rumah tu yang curi-curi amik. Hehe. Sahibah-sahibah naqia semua cakap , naqia dah boleh jadi 'ibu mithali' ni. Hehe. Amin~ Baby-baby kat sana semua comel-comel. Geram ! Rasa nak pergi lagi tempat tu. Allah , temukan aku dengan mereka lagi untuk eratkan lagi ukhuwah ini.


Program bersama HALUANITA. Seindah Mawar Berduri. Yang ni slot bab aurat , fesyen. Kumpulan 1 dapat tajuk "Fesyen Muslimah Sebagai Pegawai Besar" dan yeaaahh itu model kami ! hehe.


Bila tengok gambar sahabat menjahit ni , rasa macam lawak pula bila teringat kami (SAHIBAH) duk menjahit kat dewan. Masing-masing muka serious menjahit. Dewan memang sunyi. Bunyi lagu je~ Masing-masing focus. Al-maklumlah , nanti semua nak jadi ummi kan , nak jahit baju untuk anak-anak. Haha. Ambooiii. Okay abaikan.


Kak Izzah dan Ustaz Azizan , Barakaallah ! Mabruk ! Tahniah ! Semoga berkekalan hingga ke Syurga dan mendapat anak-anak yang soleh. Indahnya bercinta selepas Nikah. =)


Bergotong-royong membersihkan Kem Bumi Jati selepas majlis perkahwinan Kak Izzah dan Ustaz Azizan.


Tukang cuci pinggan cawan. Tanpa mereka , tetamu tidak dapat menjamah makanan. Cewaah~ Okay abaikan juga.


Modul JENAZAH. Fuhhhh. Memang menginsafkan diri kami semua. Time modul ni , naqia memang sangat focus. Nampak tak gadis bertudung biru tu ? Haha. Okay. Masa slot nak kapankan jenazah , naqia berdebar sangat dan naqia nangis. Ramai orang sangka naqia nangis sebab bayangkan mak naqia yang tengah dikapankan. Tapi sebenarnya bukan. Time sahibah naqia dikapankan , naqia nampak muka arwah makcik naqia yang naqia tak sempat jumpa. Arwah meninggal tahun 10/10/2011. Time tu , naqia kat asrama. Naqia tahu tentang kematian arwah seminggu selepas tu. Hati mana tak sedih kan ? Masa mereka tengah kapankan , naqia nampak jasad tu arwah Che Cik yang dikapankan bukan sahibah naqia. Sebab tu naqia nangis teresak-esak. Totally miss Che Cik. AlFatihah... ='(


Hamper pertama yang Kumpulan 1 (Atiqah Binti Zaid) dapat. Haha. Selama berada di JDK , setiap pertandingan yang ada , kumpulan 1 tak pernah dapat hadiah. Tak pernah dapat hamper macam kumpulan lain. Apa yang kami lakukan setiap kali KALAH ? Kami akan cakap , TAK PE. REDHA IKHLAS SABAR. hehe. Setiap kepahitan itu akan manis pada akhirnya. Alhamdulillah , masa majlis penutup , kami KUMPULAN 1 dinobatkan sebagai KUMPULAN PUTERI TERBAIK. TEMPAT PERTAMA. Kami semua tak pecaya langsung ! Haha. Syukur sangat kat Allah. Setiap apa yang berlaku pasti ada hikmah kan ? Terima Kasih JDK. =')

Ikutkan hati , nak aje kongsi semua benda yang berlaku kat sana. Setiap saat , setiap minit , setiap jam , setiap hari , setiap minggu , setiap detik , semuanya INDAH sebab semuanya NIAT KERANA ALLAH. Indah sangat dan tak mampu digambarkan. Kena lalui sendiri. Ya Allah , lindungilah mereka. Jati Diri dan Kesukarelawanan Remaja , terima kasih atas semuanya.

Ana , Khairunnaqiah Binti Mohd Sabri , dengan gembiranya ingin menyatakan , ana gembira berada di JDK selama 3 minggu. Tidak pernah terlintas sedikit pun dalam kepala ana untuk pulang ke rumah malah lebih sedih bila hari untuk pulang ke rumah makin dekat. Jadi , dengan ini , HALUAN , tolong aturkan banyak program , agar KAMI dapat berkumpul bersama di bawah REDHAI Illahi. Hehe. =)